Recept: Kaastaart met Speculoos

Dit is de eerste keer dat ik voor jullie een recept op mijn blog plaats en ik hoop dat het in de smaak zal vallen. Ik begin met mijn favoriete recept! Een kaastaart met speculoos! De foto's zijn allemaal met mijn gsm gemaakt aangezien dit voor mij het handigste was. Eten maken en ondertussen foto's maken als je alleen bent is niet zo praktisch! Hopelijk vinden jullie het wat! Laten we beginnen!

 

Wat heb je nodig?

 

- 1 vel kruimeldeeg

- 3 eieren

- 100 gram fijne suiker

- 1 el Tarwebloem voor patisserie

- 1 pak speculoos

- 2 el amaretto

- 500 gram volle platte kaas

- eventueel slagroom of fruit om af te werken

- springvorm

- kleine keukenweegschaal

- mixer en keukenrobot om de speculoos te hakken

- enkele potjes om af te wegen

- 2 grote kommen

- heteluchtoven

 

Hoe maken?

 

- Eerst en vooral verwarm je je oven voor (hetelucht) op 210°C. Ik zet deze altijd op een uurtje, wanneer we klaar zijn met alles zijn we toch al een eventjes verder en zo voorkom je dat je oven onverwachts uitvalt omdat je de timer te laag hebt gezet! (ik spreek uit ervaring).

 

Daarna gaan we beginnen met onze taart. Neem een springvorm (geen gewone vorm anders maken we onze taart kapot achteraf) en leg daarin het vel kruimeldeeg mét het bakpapier in de vorm en druk de zijkanten goed tegen de springvorm aan. De kruimeldeeg is nu nog slap en anders zakt deze naar binnen. Zorg er dus voor dat de zijkanten van het vel altijd tegen de rand blijven kleven (zie foto hieronder).

 

Wanneer dit gedaan is neem je de pak speculoos en hak je de gewenste hoeveelheid speculoos fijn. Heb je graag een dun laagje? zorg dan dat de bodem juist bedekt is. Heb je liever een wat dikkere laag zoals ik altijd doe (3/4 van een gewone pak)? Leg er dan een goed laagje in en zorg ervoor dat alles gelijk verdeeld is over de bodem.

 

Klaar? Zet deze vorm dan even zo in de ijskast, dan blijft het vel mooi op zijn plaats, anders valt alles weer onmiddellijk naar beneden.

 

 

Ondertussen gaan we verder. Neem een kleine kom en een grote kom. Splits de 3 eieren en doe de eigelen in de kleine kom en de eiwitten in de grote kom. Het is heel belangrijk dat er geen eigeel bij de eiwitten komt anders mislukt het hele recept!

 

Zet de grote kom met de eiwitten even opzij en neem de kleine kom terug. Klop het eigeel los en meng met de suiker en de bloem. Meng dit door elkaar en voeg er dan ook nog de amaretto aan toe. Meng dit heel goed door elkaar totdat dit een heel erg lopende massa is zoals hieronder op foto) Zorg ervoor dat er geen klontertjes meer in zitten.

 

 

Zet dit mengseltje even opzij maar niet te ver weg want we hebben het meteen weer nodig! Neem een 2de grote kom (leeg) en doe daar de volle platte kaas in. Zorg er wel voor als je een pot kaas hebt met een mandje daarin, dat je het water dat erin zit weggiet! Enkel de platte kaas gebruiken! Giet desnoods het kleine beetje water (zonder mandje) weg die bovenaan de platte kaas ligt.

 

Wanneer je de platte kaas in de kom hebt gedaan meng je deze samen met het mengseltje uit het kleine kommetje (eigeel, suiker, bloem en amaretto).

 

 

Zorg ervoor dat dit goed onder elkaar gemengd is zoals hieronder op foto.

 

 

Zet deze grote kom even opzij en neem de eerste grote kom die we hebben gebruikt met daarin de eiwitten. Klop deze eiwitten stijf met een klopper (best elektronisch, niet met de hand). Klop de eiwitten tot je de kom kan omdraaien en er niks uitvalt.

 

 

Wanneer je dit hebt gedaan nemen we terug de 2de kom met het mengsel en scheppen we beetje per beetje de eiwitten door het mengsel zodat de eiwitten luchtig blijven.

 

 

Dit ziet er dan zo uit...

 

 

 

Wanneer dit gedaan is halen we de springvorm met onze bladerdeeg en speculoos uit de ijskast en gieten we het mengsel er bovenop! Let erop dat de randen van de kruimeldeeg nog steeds rechtop staan!

 

 

Zorg ervoor dat je oven nog steeds op 35 minuten staat (op 210 °C) en steek de springvorm erin. Wanneer de timer afgaat haal je de springvorm uit de oven, zet deze op een plank om af te koelen en maak daarna pas de springvorm los! Nooit de springvorm opendoen wanneer de taart nog niet is afgekoeld.

 

 

Daarna steken we de taart in de ijskast (na een nachtje in de ijskast smaakt deze het beste! Je kan deze bovenop nog versieren met fruit (schijfjes kiwi, aardbei,...) en slagroom! Snij deze in puntjes en eet smakelijk!

 

Vonden jullie dit een leuk recept? En willen jullie nog andere recepten, let me know! Wanneer je deze eens namaakt, laat mij zeker weten wat je er van vond!

 

xx Kimberley

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Commentaar schrijven

Commentaren: 0