Opruim - en bewaartips voor je beauty stash 

Opruimen is niet altijd een leuke bezigheid, maar is af en toe wel echt nodig. Vooral als het gaat om producten die je elke dag op je gezicht en lichaam gebruikt. We willen echter niet dat onze huid eronder gaat lijden. Ik heb enkele tips hoe je je beauty stash optimaal kan gebruiken Enjoy!

 

 

1. Check de houdbaarheidsdatum

 

Hoe kan je precies zien hoe lang een product houdbaar is? Heel simpel! Op elke verpakking van een product staat er een kleine afbeelding van een geopend potje met een cijfer erin, met daarachter een letter 'M'. Dit geeft de PAO ofwel Period After Opening' aan.

 

 

Zie je dus bv. een geopend potje met '12M' staan (zie afbeelding hierboven), dan wil dit zeggen dat het product, wanneer je het voor de eerste keer hebt geopend, zeker 12 maanden goed blijft en dus veilig gebruikt kan worden.

 

Als je veel producten hebt, dan kan je nooit de datum onthouden van elk product dat je de eerste maal hebt geopend. Een goede tip, schrijf dan de datum op de flacon, tube, ... wanneer je deze voor het eerst hebt geopend! Dan vergeet je dit nooit meer.

 

2. Het product testen

 

 

Nog een tip dat ik kan meegeven is het product testen. Als een product al lang voorbij de houdbaarheidsdatum is, probeer die zeker niet meer want dit is om problemen vragen.

 

Er zijn verschillende factoren waardoor producten sneller slecht worden. Het is dus altijd verstandig om even aan je producten te ruiken. Een product dat slecht wordt zal eerst van geur veranderen! Ook als een product van textuur of kleur is veranderd, is het niet meer veilig om te gebruiken. Gooi dit dus meteen in de vuilnisbak!

 

3. Bewaar je make-up op de juiste manier

 

 

Laat je make-up nooit in de vlakke zon liggen en bewaar het liefst niks waar licht bij kan. Het is heel leuk om je parfums en producten uit te stallen, maar doe dit dan op een plek waar er constant schaduw is. Anders gaan ze sneller kapot.

 

Let erop dat ook de temperatuur niet hoger wordt dan 25°C. Producten zouden ook sneller gaan smelten zoals lippenbalsem.

 

Als je een product hebt gebruikt, let er dan op dat je de flacon of tube goed afsluit, zodat er geen lucht bij het product kan.

 

Wat je zeker niet mag doen is producten in de koelkast bewaren! Velen denken dat dit juist goed is, maar een lange blootstelling aan koude (of warmte) zal de levensduur van je product verkorten!

 

Wil je zeker zijn dat je producten hygiënisch zijn? Mocht je ooit een dopje of dergelijke laten vallen, spoel het dan zeker af met water en ontsmet het met alcohol voor je het terug op de flacon of tube schroeft. Zo hou je bacteriën buiten!

 

4. Verschil tussen Olie, Water en Poeder!

 

Producten op waterbasis of met water als hoofdbestanddeel gaan het minst lang mee. Hoe kan je dit zien? Staat water (aqua) er als één van de eerste ingrediënten op de lijst, dan is het een product op waterbasis!

 

Water is de perfecte broeihaard voor bacteriën en microben. Voeg daarom dus nooit water toe aan een product om de textuur vloeibaarder te maken!

 

Producten op basis van olie, zoals bepaalde crèmes en lipsticks, gaan langer mee.

 

Producten in poedervorm (poeder blush, oogschaduw,...) zijn het minste vatbaar voor verderf. Deze gaan zeker 2 tot 3 jaar mee!

 

5. Was je make-up kwasten geregeld

 

 

Wanneer je je make-up kwasten maar één keer per week gebruikt, hoef je deze niet zo vaak te wassen. Je kan gebruik maken van spot cleaning. Daarvoor gebruik je een kwasten reiniger in een spuitbusje. Je spuit de kwast in en wrijft deze uit op een (propere) handdoek totdat het meeste vuil eruit is. Na een aantal keer kan je ze dan eens grondig wassen.

 

Gebruik je wel elke dag je kwasten, dan is het aan te raden om één keer per week je kwasten grondig te wassen. Je kan dit makkelijk en goedkoop doen met babyshampoo! Doe wat babyshampoo in de palm van je hand en wrijf de haartjes van je kwast in je hand. Het vuil zal snel loskomen. Spoel de haartjes goed uit met klaar water en klaar is keer!

 

Nog een tip! Droog je kwasten altijd met de haartjes naar onder, zo loopt het water niet naar de hendel toe. De meeste handvaten zijn gemaakt van hout. Je wilt niet dat alles los komt zitten en kapot gaat door het water!

 


Hoe lang alles bewaren?

 

Op alle producten staat wel een labeltje met hoe lang alles houdbaar is, maar ik wil voor jullie alles nog even hieronder zetten.

 

Parfum

 

 

- Gemiddeld 3 tot 5 jaar houdbaar

- Weggooien : wanneer de kleur van je parfum verandert

                        wanneer er onderaan in het flesje zich bezinksel heeft gevormd

 

 

Vloeibare en compacte foundation

 

 

- Gemiddeld 6 maand tot een jaar houdbaar

- Gebruik liever geen compacte foundation wanneer je vaak last hebt van puistjes (verspreiden      bacteriën)

- Altijd handen wassen voor smeren!

 

 

Lipstick, Lipgloss en Lippenbalsem

 

 

- Gemiddeld 2 jaar houdbaar

- Weggooien: Wanneer je product in aanraking is gekomen met een koortsblaasje! (kans om je zelf  opnieuw te infecteren!)

 

 

Eyeliner en Kohlpotlood

 

 

- Gemiddeld  6 maand houdbaar

- Weggooien: na een oogontsteking

                       na het delen met vriendinnen (bacteriën = ontsteking!)

             

Nagellak

 

 

- Gemiddeld 2 tot 4 jaar houdbaar

- Weggooien: Na infectie (bv schimmelinfectie aan nagels)

 

Leuke tip! Nagellak die niet goed meer smeert, kan je trouwens verdunnen met 2à3 druppels nagellakremover eraan toe te voegen!

 

Dagcrème, serum en bodylotion

 

 

- Gemiddeld 6 maand tot een jaar geldig

- Daarna zeker weggooien! Anders kan je huidinfecties krijgen!

 

Mascara

 

 

- Gemiddeld 4 tot 6 maand houdbaar

- Weggooien: na oogontsteking

                       na veelvuldig gebruik

 

Zonnecrème

 

 

- Eén jaar houdbaar

- Weggooien: wanneer je merkt dat je toch verbrand, ook mét zonnebrandcrème.

 

Zo, dit waren zowat de tips die ik jullie kan geven. Heb je er zelf ook nog? Voeg ze zeker aan de comments toe, zodat iedereen er wat aan heeft!

 

xx Kimberley

Commentaar schrijven

Commentaren: 0